Indie: jídlo na každém kroku

by Petr Hingar
0 comment
Jedna věc je v Indii vlastně jistá. Nejde tu mít hlad. Jídlo koupíte doslova na každém kroku a navíc je opravdu vynikající. Tradiční indické jídlo je známé a vychvalované pro své úžasné využití a propojení koření, hustoty omáček a vůní.

Jaká je ale má zkušenost?

  • Co mne nejvíce překvapilo byl fakt, že mně indické jídlo prostě nepřišlo nějak zásadně pálivé. A to jsme jedl v místňáckých jídelnách, na trzích atd. Prostě jsem čekal takové to peklo v puse..a ono nic. Pikantní ano, ale za mne spíš v rovině – příjemné 🙂
  • Nejčastější koření a přísady používané v indické kuchyni jsou hořčice, chilli (jak sušené, tak čerstvé), římský kmín, kari, zelený koriandr, masala, kurkuma, česnek a zázvor.
  • Daleko častěji člověk sežene vegetariánské jídlo než masové
  • Ale největší TOP za mne nebylo jídlo, ale pití. Čaj. Takový, který umí udělat jen čaj master na ulici. Mléko, voda, čajové lístky, cukr, zázvor, kardamon…kdo nezažil ranní rituál popíjení čaje na mlhou zahalených ghettech ve Váránasí, nepochopí..

Tak se pojďte podívat na můj top 5 (pominu-li čaj) indických jídel a pití..

  • 𝗦𝗵𝗮𝗵𝗶 𝗣𝗮𝗻𝗲𝗲𝗿
    Shahi paneer je hladké, bohaté, vydatné a výživné sýrové kari, připravené se sýrem paneer, cibulí, mandlovou pastou a bohatou, pikantní rajčatovo-smetanovou omáčkou. K tomu roti nebo puri a na vrchu lístky koriandru. A ač jsem měl k paneeru despekt, zamiloval jsem se hned.
  • 𝗝𝗮𝗹𝗲𝗯𝗶
    Jalebi se dá popsat jako smažený preclík politý cukrovým sirupem, ale v tomto indickém pouličním jídle je mnohem víc, než jen to! Po celé Indii se jalebi smaží v masivních železných wocích. Je fascinující sledovat kuchaře, jak v horkém oleji pomocí mušelínové utěrky vytváří závitky těsta. Po dokončení je vloží do lázně s cukrovým sirupem, odkud jdou přímo do úst! A pak přijde exploze úžasné chuti…
  • 𝗠𝗶𝗿𝗰𝗵𝗶 𝗕𝗮𝗷𝗶
    Mirchi Bajji je zelené chilli plněné bramborovou náplní, či paneerem, máčené v těstíčku z cizrnové mouky a smažené na ghii. A k tomu mangové chutney….co dodat.
  • 𝗚𝘂𝗹𝗮𝗯 𝗝𝗮𝗺𝘂𝗻
    Gulab Jamun je jedním z nejslavnějších dezertů v Indii, vyrobený ze sušeného mléka. Jsou to smažené kuličky ze sušeného mléka a mouky, které se po usmažení naloží do cukrového sirupu.
    Ten nejlepší jsem měl v Váranasí. A musím říct, že v kombinaci s čajem, je to stěží překonatelné 🙂
  • 𝗣𝗮𝗻𝗶́ 𝗣𝘂𝗿𝗶
    Paní Puri si všimnete všude. První uvidíte hromadu malých kuliček, které jsou vlastní podstatou jídla. Na talířek dostanete 2-3 kousky, do kterých udělají prstem díru a do ní nalejí vodovou tamaridovou omáčku a přidají cizrnu, chilli a cibuli. A musí se jíst rychle 🙂 Je to hodně specifické chuti a cesta se k tomu hledá složitěji. Ale stojí to za to.
….a pak ještě 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶𝗲
Lassi je napěněný jogurtový nápoj, který se tradičně podává v hliněném šálku bez rukojeti zvaném kulhar, smíchaný s vodou a různými druhy ovoce a koření.

To mé nej bylo nepřekonatelné mangové v Blue Lassi ve Varanasi.


Views: 7

You may also like

Leave a Comment