V Malajsii existují tři hlavní etnické skupiny: Malajci, Číňané a Indové. Kromě toho existují domorodé národy různých kultur, jako je Sabah, Sarawak, Orang Asli, Peranakan a euroasijské kreolské komunity.
V průběhu historie malajská kuchyně vyústila v zajímavou směs, která nabízí to nejlepší z nejlepšího. Velká část jídla z Malajsie se běžně vyskytuje také v Singapuru, kvůli jejich společné historii. Kuchyně Malajsie byla navíc po staletí ovlivňována thajskou, portugalskou, holandskou, arabskou a dokonce i britskou kulturou jídla. Jídlo je velkou součástí malajské společnosti a každý region má své vlastní speciality, i když existují jídla, která jsou společná v celé zemi.
Chilli papričky, kokos, Belacan (druh krevetové pasty) a sójová omáčka jsou nezbytné v malajské kuchyni s rozmanitým využitím. Některé z nejběžnějších bylin používaných v malajském jídle jsou citronová tráva, pandan a kurkuma. Sušené mořské plody jsou další oblíbenou ingrediencí pro získání té pikantní chuti, kterou jsou místní jídla známá.Rýže je v Malajsii spolu s nudlemi považována za základní jídlo a lze je připravit a podávat na mnoho způsobů.
Vlastním zážitkem je už přípravu jídla sledovat a jeho nakupování u stánků všede kolem.
Nasi lemak
Nasi Lemak, který je často označovaný jako národní jídlo Malajsie, lze konzumovat ke snídani, obědu nebo večeři. Název v malajštině doslova znamená „olejová nebo tučná rýže“ odkazuje na proces vaření. K přípravě pokrmu se rýže namočí do kokosové smetany a poté se dusí s listy pandanu, aby získala lahodnou aromatickou chuť. To se pak zabalí do banánového listu a podává se s okurkami, praženými arašídy, natvrdo vařeným vejcem a smaženými ančovičkami v pastě z krevet a chilli omáčce.
Rendang
Rendang, jedno z nejznámějších malajských jídel, je pikantní, bohaté masové jídlo. Při přípravě pokrmu se hovězí maso dusí v kokosovém mléce, chilli a koření, aby vzniklo jemné, aromatické a chutné jídlo. V minulosti se Rendang podával při slavnostních příležitostech, ale dnes se stal tak populární, že se často podává jako masová složka s Nasi Lemak, Ketupat a Lemang.
Laksa
V Malajsii existují dva různé druhy laksa, kari laksa a assam laksa. Assam laksa jsou nudle v kalné hnědé rybí polévce, zatímco kari laksa jsou nudle plavající v hustém a extrémně chutném kari z kokosového mléka.
Existuje mnoho variant v závislosti na tom, v jaké části Malajsie se nacházíte, ale většinou dostanete misku nudlí přelitou polévkou s kořením, mořskými plody nebo kuřecím masem a ozdobenou spoustou bylinek a vietnamským koriandrem.
Satay
V Malajsii si všude všimnete tyčící se hromady špízů a rozeznatelné vůně satay – v malých stáncích podél cest či na pasar malam (noční trhy) se tyto špízy hází na gril a grilují se “na zakázku”. V celé jihovýchodní Asii má každá země svůj vlastní jedinečný recept na satay. Malajské satay se vyrábí z běžných surovin z malajské kuchyně, jako je šalotka, kurkuma, koriandr a citronová tráva.
A k tomu nepřekonatelná arašádová omáčka..
Roti canai
Roti canai je tenký kousek těsta smažený na spoustě oleje a podávaný s kari omáčkou. Těsto se nejprve roztáhne, plácne přes desku, pak se složí do malého čtverce a smaží se na oleji. To mu dává spoustu šupinatých křupavých vrstev.
A jak na roti? Je to jednoduché, stačí odlomit odlomíte kousky roti a namáčíte je do lahodné kari omáčky.
Ais Kacang
Ais Kacang je běžně známý jako ‘ABC’, což znamená Air Batu Campur. Tradičně se tento malajský dezert vyrábí z ledu a červených fazolí, ale dnes přichází v jasných barvách a se všemi druhy ovoce a dresinků, jako jsou palmová semena, kukuřice, kostky želé, cendol, arašídy a zmrzlina. Poté se ještě zalije kondenzovaným mlékem a kokosovým mlékem, sirupem z červené růže a sirupem sarsi.
Pití
Nejen jídlem je člověk živ, je třeba i pít. A tady jsou pak v nabídce různé čerstvé džusy, štáva z mladého kokosu nebo pak pivo, čaj či nejpoblíbenější Malajský nápoj -Teh Tarik.
Tarik se vyrábí ze silného nálevu černého čaje smíchaného s kondenzovaným mlékem. Při podávání prodejci pak přelévají tekutinu tam a zpět z výšky, aby nápoj provzdušnil a zlepšil jeho chuť.