Čína: obrovská kulinářská rozmanitost a ráj pro gurmána

by Petr Hingar
0 comments

Na co jme se před cestou do Číny těšil nejvíc, tak to bylo jídlo.  Anpo příletu jsem začal pěkně zostra. No ono to v Sechuanu ani jinak nejde. Hned první jídlo v Číně byl hot pot v Čchung-čchingu. Pekelná začátek a zážitek 🙂

Ale hned první dny mi trochu rozmetaly můj pohled na to, co vlastně je čínská kuchyně a co se tu jí.

  • Hlavním jídlem jsou polévky. Tedy spíše nudlové hlavní jídlo na bázi polévky
  • Když maso, tak nejvíce ve formě špízu na sto způsobů. Ale vždy je na něm chilli a cumín. V ohromujícím množství.
  • Tofu. V Číně jedí ohromné množství tofu, ale ne jako součást jídla (jako v Jihovýchodní Asii), ale jako takovou chuťovka. Osmažené na oleji neidentifikovatelného původu a kvality, smíchané s kořením, sójovkou a chilli.

A pak je tu samozřejmě realita v tom, že v Číně se sní všechno, opravdu všechno. Vařit, opékat, grilovat, nakládat a podávat k jídlu  jdou třeba i kuřecí chrupavky, slepičí pařáty, kozí nohy s kopýtky a všemožní brouci, stonožky a štíři.

Nicméně je třeba říct, že mi (tedy až na grilované kuřecí chrupavky) všechno chutnalo. A že jsme zkusil možné i nemožné. Kdo by si třeba u nás dal teplý okurkový salát a chilli? Nebo celé kraby v těstíčku. Či studenou nudlovou polévku s sechuánským chilli a nějakým masem. 🙂

Views: 0

You may also like

Leave a Comment