Když jsme byli naposledy v Itálii, tak úřadoval koronavir. Tentokrát pro změnu úřadoval Kerberos. Ale jako posledně jsme si to docela užili. Ono to v Itálii vlastně ani jinak nejde. Tedy pokud jste milovníky historie, dobrého jídla a pití stejně jako já. Pak se budete v Itálii cítit velmi, velmi příjemně. Ostatně, jako ochutnávku či motivaci můžou být fotky a text níže.
Itálie 2023
Letošní cesta začala vlastně tam, kde naše polední skončila. Tedy v severoitalských Benátkách, na náměstí svatého Marka.
Ale tentokrát bylo hlavním cílem “věčné město” – Řím. Řím, kde se psaly dějiny a který lze směle nazvat kolébkou Evropy, možná i celého západního světa a místo kam vedou všechny jeho cesty. Takže se bavíme o cestě , kterou jel už sand každý a která je velmi známá. A přeci se na cestě objevili tři místa, která se Římem mohou směle soupeřit a z mne se řadí do zástupu skrytých pokladů Itálie, kam nemíří moc turistů. Jde o Ravennu, Padovu a Loreto. Každé z těchto měst je jiné, každém má svojí vlastní historii, magii a atmosféru.
Tak jestli mohu doporučit, najděte si určitě čas i na tyto tři města, určitě z nich budete nadšeni stejně jako jsme my. A když vaše cesty povedou jen do Říma? Ne, nebudete zklamaní, ono to v Římě snad ani nejde. A Vy budete mít důvod, jet do Itálie znovu.
Jíst, pít, žít ….
Jídlo a pití: Náš klasický jídelníček, je z pohledu Italských klasik, docela čitelný: pizza, pasta, gnocchi. A piadina. A pak zmrzlina a nějaká ta sladkost, jako třeba panna cota, cannoli či bombolone. A pití? Káva v jakékoliv variantě, prosecco, bellini a aperol.
Jedli jsme jak v restauracích, tak z okének ve zdi podél cest. A vlastně všude to bylo super. Ale přeci jenom, 4 podniky se tak nějak vymykali ostatním.
- Ristorante Il Vecchio Falconiere – návštěva této restaurace znamená zažít originalitu, jednoduchost, vášeň pro jídlo a chuť. Božskou chuť. Tuhle Padovskou restauraci jsme navštívili vlastně na konci naší cesty po Itálii a naprosto platí, že to nejlepší má být na konec. Kde jinde zažijete přípravu masa na vařících talířích přímo před vámi? A navíc, jakého masa! A nebo ravioly s borůvkami či pravý Italský tatarák. A k tomu vynikající prosecco. Co víc chtít…
- Profumo di Piadina “Laboratorio del Palato” – člověk by řekl…taková obyčejná, voňavá placka. S mortadellou, ricottou a pistáciemi, nebo prosciutto crudo a mozzarela….jednoduché, ale chutná božsky. A přesně tohle servírují v malém bistru kousek od hlavního náměstí v Modenně.
- Old Bridge Gelateria – Italská zmrzlina je něco, co zná opravdu každé malé dítě. A v tomhle malm zmrzlinářství, přímo pod hradbami Vatikánu, byla prostě nejlepší.
- 3 Quarti Restaurantl – malá, ale velmi útulná restaurace v okázalé secesní Římské čtvrti Prati. A chcete-li zažít pravou Italskou restauraci, kam chodí místní na vynikající místní jídlo či jen tak na drink, určitě tenhle podnik nemůžeme minout.
Views: 8