Home » Madeira: nečekaná pestrost a rozmanitost jídla a pití

Madeira: nečekaná pestrost a rozmanitost jídla a pití

Tajemství Madeirské kuchyně spočívá v použití čerstvých a rozmanitých surovin, jejichž původ lze vysledovat v bohaté, vulkanické přírodě tohoto ostrova, hojnosti života v moři a příznivého klimatu.
Od vydatných masových pokrmů, chléb Bolo do Caco a jedinečných pochoutek z mořských plodů a ryb, přes neuvěřitelnou rozmanitost tropického ovoce a osvěžující nealkoholickou Briseu, až k vynikajícímu třtinovému rumu.

Vařené, pečené a smažené jídlo

  • Espada – největší rybí specialitou. Madeira totiž patří k jedněm z mála míst, kde tato dravá ryba v noci vyplouvá z hloubky až 1 000 m na hladinu a dá se tak lovit. Tkaničnice má černou barvu, jehličkovité zuby a až 1 m dlouhé, ze stran zploštělé, tělo. Maso je velmi křehké a nemá téměř žádné kosti. Může se podávat s řadou příloh – např. se sladkými bramborami, smaženými banány, fritovanými kostičkami z kukuřičné polenty (milho frito
  • Bife de atum – steak z tuňáka se zde nejčastěji marinuje v olivovém oleji, česneku, soli a oreganu. Doprovází ho vařená nebo smažená kukuřice, brambory a rýže a/nebo salát.
  • lapas – Madeiranská specialita, kterou místní i návštěvníci velmi oceňují. Mušle přílipky „Lapas“ se vaří otočené nahoru na vlastní pánvi a jejich chuť doladí čerstvým citronem a máslem. 
  • Espetada – (neplést s rybou espada!) nejtradičnější madeirský masitý pokrm. Jedná se o špíz z kousků hovězího obaleného v soli, česneku a másle grilovaný na dřevě či uhlí. Původně se napichovala na vavřínový proutek, dnes už se používají spíše kovové jehly.
  • Picadinho (Picado) – osmažené hovězí kostky na česneku. Zpravidla se podává spolu s hranolky na větším tácku, který sdílí více lidí u stolu a napichují si (=picar) z něj kousky.
  • Polvo – Chobotnice je  na Madeiře také velmi oblíbeným pokrmem, i když to není typicky madeirské jídlo. Může se podávat jako hlavní jídlo,  nebo jako předkrm v marinádě.
  • Bolo de caco – oblé chlebové placky z pšeničné a bramborové mouky, které se tradičně připravovaly na čedičovém kameni („caco“) na žhavém uhlí. Podávají se čerstvě pečené, potřené česnekovým máslem. Mohou být také plněné klobásou. Jde o častou přílohu k espetadě a dělají se z něj také skvělé sendviče (prego no bolo do caco)
  • Pudim de maracujá – pudink připravovaný z vajec, marakuji a kondenzovaného mléka. Servíruje se přelitý marakujovým sirupem.

Ovoce a zelenina

Vzhledem k tomu, že Madeira má subtropické klima, daří se zde všem druhům ovoce a zeleniny. Ty místních druhů ovoce, které musíte rozhodně ochutnat, jsou banány,  maracujá (maracuja), anona a monstera fruit.

Banány z Madeiry jsou o něco menší a sladší než ty, které dostáváme doma v supermarketu. Hvězdou ovocného světa na ostrově je ale mučenka. Nebo bych možná měl říct všechny mučenky, které si dokážete představit, a ty, o kterých jste ani nevěděli, že existují. Na Madeiře najdete desítky odrůd mučenky s různými příchutěmi. Některé jsou sladké a některé ne tolik. Zkuste jich co nejvíce porovnat.

Al obecně platí, že všechno ovoce na Madeiře je vynikající! 

  • Anona (krémové jablko) – Tomuto zvláštnímu plodu se někdy říká „cukrové jablko“. Jeho chuť prý připomíná zmrzlinu. Jeho chuť připomíná každému něco jiného  – ananas, mango, papáju, broskve nebo jahody. Ovoce v ústech rozpouští na jemný krém. Je známo, že ovoce pomáhá snížit horečku a léčit úplavici. Ale pozor – semena plodu jsou jedovatá.
  • Delicious fruit (monstera fruit) – velmizajímavé ovoce, mající  chuť mezi banánem a ananasem. Zralost poznáme podle odpadajících spodních šupin a podle charakteristické vůně
  • Passion fruit (fialová marakuja)  + Zlatá maracuja – těžko říct jak chutnají. Sladko kyselé, plné malých semínek. Ale je to chuť, kterou zná každý s mutivitamínových džusů 🙂
  • Banana passion fruit (Curuba )– i když se jedné o jiné ovoce než je passion fruit, tím, že je mu velmi podobné ho na Madeiře nemu řadí. Je kyselejší a míň šťavnaté. Ale ve vedrech velmi osvěží.
  • Tamarillo -rajčenka je, jak napovídá už její název, příbuzná k rajčeti, lilku a paprikám. Přitom se ale jedná o ovoce. Má sladkokyselou chuť a použít se dá jako dezert nebo jako příloha.
  • Guava – tohle ovoce prostě zbožňuji. Vypadá jako hruška, chutná trochu jako zralé fíky. A je božská
  • Pitanga -má silnou chuť podobnou mangu. Toto ovoce je označováno jako superpotravina  s výborným nutričním složení a obsahuje množství vitaminu A a C, fosforu, vápníku, železa, riboflavinu a niacinu. 

Pití

Madeiru jsem měl vždy spojenou s vínem a Madeirou. Tak mne velmi mile překvapila kvalita místního rumu. Nejen že jsem vlastně ani nevěděl, že se rum na Madeiře produkuje (a to už pekelně dlouho ), tak je jeho kvalita velmi vysoká a má svojí specifickou chuť. 

Pro fanoušky nealka je tu pak místní jednička mezi nealkem, limonáda Brisa.

  • Rum – mne to překvapilo, ale Madeira má dlouhou tradici výroby rumu, nebo jak říkají místním názvem – Aguardente (ohnivá voda). A jejich rum je velmi pitelný. A tak palírny jako North Mills Distillary nebo William Hinton rozhodně stojí za návštěvu.
  • Brisa – místní značka sycených nealkoholických nápojů v mnoha podobách (např. marakujová, mangová, jablečná limonáda)
  • Poncha – alkoholický nápoj, který se míchá z destilátu z cukrové třtiny, cukru, medu a citronové či pomerančové šťávy. Výborná je také z marakuji. Připravuje se vždy čerstvá a může mít až 60 % alkoholu!
  • Coral – pivo vyráběné ve Funchalu z českého sladu a chmele. Ležák Coral Branca má 5,3 % alkoholu, tmavé pivo Coral Tónica 5,1 %.
  • Madeira – silné dezertní víno s jedinečnou chutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *