Malajsie: 3 ingredience v jedné kuchyni

Malajsie je země rozmanitosti a jídlo to odráží možná o to víc. Čínské, indické a místní malajské chutě jihovýchodní Asie jsou základní trojicí směsí ingrediencí a technik vaření, na které v Malajsii narazíte na každém kroku.

V Malajsii existují tři hlavní etnické skupiny: Malajci, Číňané a Indové. Kromě toho existují domorodé národy různých kultur, jako je Sabah, Sarawak, Orang Asli, Peranakan a euroasijské kreolské komunity.

V průběhu historie malajská kuchyně vyústila v zajímavou směs, která nabízí to nejlepší z nejlepšího. Velká část jídla z Malajsie se běžně vyskytuje také v Singapuru,  kvůli jejich společné historii. Kuchyně Malajsie byla navíc po staletí ovlivňována thajskou, portugalskou, holandskou, arabskou a dokonce i britskou kulturou jídla. Jídlo je velkou součástí malajské společnosti a každý region má své vlastní speciality, i když existují jídla, která jsou společná v celé zemi.

Chilli papričky, kokos, Belacan (druh krevetové pasty) a sójová omáčka jsou nezbytné v malajské kuchyni s rozmanitým využitím. Některé z nejběžnějších bylin používaných v malajském jídle jsou citronová tráva, pandan a kurkuma. Sušené mořské plody jsou další oblíbenou ingrediencí pro získání té pikantní chuti, kterou jsou místní jídla známá.Rýže je v Malajsii spolu s nudlemi považována za základní jídlo a lze je připravit a podávat na mnoho způsobů.

Vlastním zážitkem je už přípravu jídla sledovat a jeho nakupování u stánků všede kolem.

 

Nasi lemak

Nasi Lemak, který je často označovaný jako národní jídlo Malajsie, lze konzumovat ke snídani, obědu nebo večeři. Název v  malajštině doslova znamená „olejová nebo tučná rýže“ odkazuje na proces vaření. K přípravě pokrmu se rýže namočí do kokosové smetany a poté se dusí s listy pandanu, aby získala lahodnou aromatickou chuť. To se pak zabalí do banánového listu a podává se s okurkami, praženými arašídy, natvrdo vařeným vejcem a smaženými ančovičkami v pastě z krevet a chilli omáčce.

Rendang

Rendang, jedno z nejznámějších malajských jídel, je pikantní, bohaté masové jídlo. Při přípravě pokrmu se hovězí maso dusí v kokosovém mléce, chilli a koření, aby vzniklo jemné, aromatické a chutné jídlo. V minulosti se Rendang podával při slavnostních příležitostech, ale dnes se stal tak populární, že se často  podává jako masová složka  s Nasi Lemak, Ketupat a Lemang.

Laksa

V Malajsii existují dva různé druhy laksa, kari laksa a assam laksa. Assam laksa jsou nudle v kalné hnědé rybí polévce, zatímco kari laksa jsou nudle plavající v hustém a extrémně chutném kari z kokosového mléka.

Existuje mnoho variant v závislosti na tom, v jaké části Malajsie se nacházíte, ale většinou dostanete misku nudlí přelitou polévkou s kořením, mořskými plody nebo kuřecím masem a ozdobenou spoustou bylinek a vietnamským koriandrem.

Satay

V Malajsii si všude všimnete tyčící se hromady špízů a rozeznatelné vůně satay – v malých stáncích podél cest či na  pasar malam (noční trhy) se tyto špízy hází na gril a grilují se “na zakázku”. V celé jihovýchodní Asii má každá země svůj vlastní jedinečný recept na satay. Malajské satay se vyrábí z běžných surovin z malajské kuchyně, jako je šalotka, kurkuma, koriandr a citronová tráva. 

A k tomu nepřekonatelná arašádová omáčka..

Ikan bakar

Ikan Bakar znamená „spálená ryba“ a odkazuje na různé druhy grilovaných rybích pokrmů. Po marinování v sambalu, kurkumě a chilli se ryba často balí do banánového listu, aby se nepolámala, a griluje se na plameni. Ikan Bakar lze vyrobit téměř ze všech druhů ryb a mořských plodů.

Roti canai

Roti canai je  tenký kousek těsta smažený na spoustě oleje a podávaný s kari omáčkou. Těsto se nejprve roztáhne, plácne přes desku, pak se složí do malého čtverce a smaží se na oleji. To mu dává spoustu šupinatých křupavých vrstev.

A jak na roti? Je to jednoduché,  stačí odlomit odlomíte kousky roti a namáčíte je do lahodné kari omáčky.

Wonton mee

Recepty Wonton Mee se po celé Malajsii  liší, ale v podstatě vždy zahrnuje nudle, vývar a knedlíčky wontons. Pak tam je ještě čínské zelí, zelená cibulka a  nakládané zelené chilli papričky.

Ais Kacang

Ais Kacang je běžně známý jako ‘ABC’, což znamená Air Batu Campur. Tradičně se tento malajský dezert vyrábí z ledu a červených fazolí, ale dnes přichází v jasných barvách a se všemi druhy ovoce a dresinků, jako jsou palmová semena, kukuřice, kostky želé, cendol, arašídy a zmrzlina. Poté se ještě zalije kondenzovaným mlékem a kokosovým mlékem, sirupem z červené růže a sirupem sarsi.

Goreng Pisang

Goreng Pisang, velice oblíbená svačina, je ve skutečnosti smažený banán. Rychlé smažení v extrémně horkém oleji  karamelizuje přírodní cukry v banánech, takže se jejich chuť stává lahodně sladkou.

Pití

Nejen jídlem je člověk živ, je třeba i pít. A tady jsou pak v nabídce různé čerstvé džusy, štáva z mladého kokosu nebo pak pivo, čaj či nejpoblíbenější Malajský nápoj -Teh Tarik.

Tarik se vyrábí ze silného nálevu černého čaje smíchaného s kondenzovaným mlékem. Při podávání prodejci pak přelévají tekutinu tam a zpět z výšky, aby nápoj provzdušnil a zlepšil jeho chuť.

Ale úžasných jídel je daleko vetší množství, takže se rozhodně ponořte do ochutnávání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.